• Haberler

Değerli Dostlarımız,

Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli kaputilasyonlar (kaputilasyon; baş eğmek, teslim anlaşması yapmak anlamında CAPUT sözcüğünde alınmıştır) ile yabancı devletlere verilmiş olan kabotaj* haklarının 01 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren bir yasa ile kaldırılarak Türk bayraklı gemilere verilmesidir.

Türkiye'de 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir.

*Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, ulusal ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.

Sevgili Dostlarımız,

Kabotaj Bayramımızı kutlama amacı ile bu yıl 03 ve 04 Temmuz 2021 tarihlerinde yine Moda Deniz Kulübü ile birlikte 24. sünü düzenleyeceğimiz “Kabotaj Bayramı Kupası-İstanbul Boğazı ve Atatürk ve Moda Kupası yarışları yanında Türkiye Yelken Federasyonu Başkanlığı tarafından 01 Temmuz 2021 Perşembe günü düzenlenecek olan “01 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Fener Alayı” duyurusunu aşağıda bilgilerinize sunuyor ve katılımınızı bekliyoruz.

01 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı Fener Alayı ile Kutluyoruz..

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığının 01 -03 Temmuz 2021 tarihleri arasında İstanbul’da düzenleyeceği “Denizcilik Zirvesi” organizasyonu kapsamında;

Her yıl çeşitli sportif organizasyonlar ile ülke genelinde kutladığımız 01 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı, taşıdığı anlam ve önemi daha da görünür kılmak üzere bu yıl mevcut sportif organizasyonların yanı sıra İstanbul Kulüplerimizin katılımı ile İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilecek bir Fener Alayı ile kutlama kararı alınmıştır.

Fener Alayı, 01 Temmuz 2021, Perşembe günü, 19:30 - 20:30 saatleri arasında, Sarıyer – Büyükdere Koyu’ndan başlayarak Beşiktaş’ta sona erecektir.

Fener Alayı’na katılım gösterecek teknelerin 29 Haziran 2021 tarihine kadar aşağıdaki bilgiler ile yariskayit@tyf.org.tr adresine e-posta göndererek kayıtlarını gerçekleştirmeleri gerekmektedir:

Katılım gösterecek teknelerin Fener Alayı’nda kullanacakları malzemeler, 30 Haziran 2021 tarihinde bağlı bulundukları Marina’da Federasyon görevlileri tarafından kendilerine teslim edileceğinden, yukarıda belirtilen kayıt bilgilerinin tam olarak iletilmesi önem arz etmektedir.

Bilgilerinize sunar, tüm Kulüplerimizi Fener Alayı’na davet ederiz.

Türkiye Yelken Federasyonu

27.06.2021

Tüm Haberler

Başa Dön